Moed – Je mag wel bang zijn maar niet laf

Artiest theater

 

Moed – je mag wel bang zijn maar niet laf gaat over het onvergetelijke en waargebeurde verhaal van vijf broers uit de uitzonderlijke familie Bakker uit Buitenpost die zich ontpoppen van gereformeerde dorpsjongens tot moedige verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een verhaal over moed, geloof, verzet en geaardheid.
Eind negentiende eeuw besluit Popke Bakker, de zoon van de kastelein van herberg ‘De Drie Zwaantjes’ in Langweer, met zijn vrouw Dieuwke en hun kinderen – ze kregen uiteindelijk 15 kinderen – een garen- en bandwinkel te beginnen in Buitenpost. De zaak P.S. Bakker groeit uit tot een bekend modehuis in het noorden van Nederland met filialen in Leeuwarden en Groningen.
Enkele kleinkinderen van de streng gereformeerde Popke en Dieuwke bleken homoseksueel, een geaardheid die vanuit hun achtergrond verborgen moest blijven. Na de inval van de Duitsers komen zij in verzet. Uiteindelijk wacht de familie Bakker een dramatisch lot. De familie wilde tijdens de Tweede Wereldoorlog niet aan de zijlijn blijven staan en betaalde daar een hoge prijs voor.

Over Moed – Je mag wel bang zijn maar niet laf
Deze voorstelling is gebaseerd op het succesvolle boek van Toni Boumans. Onder regie van Oetsen van der Veen (22), tekst van Luuk Imhann en de jonge spelers Jarno, Just, Bram, Fokke, Nick, Abia en Sam van de opleiding Artiest Theater wordt dit bijzondere verhaal tot leven gebracht. Onder artistieke leiding van Jos Thie.
Oetsen voelt een enorme passie om kunst in te zetten om daarmee bewustzijn te creëren voor de wereld om ons heen. Met de actuele conflicten die zich voordoen en die in het verleden hebben plaatsgevonden in gedachten. Na het lezen van het boek voelde de jonge regisseur gelijk een connectie met de thematiek. “Er is veel moed voor nodig om je echt te kunnen uiten en jezelf te mogen zijn. Vooral in de tijd waarin het boek zich afspeelt. Veel mensen snappen het wel, maar begrijpen het niet, niet echt.” Juist vanuit dit perspectief vliegt hij deze voorstelling aan en hoopt hij hierbij mensen te kunnen raken. “Niet alleen omdat het over vroeger gaat, maar ook omdat dit onderwerp vandaag de dag nog steeds erg relevant is.”

De voorstelling speelt in de bevrijdingsmaand mei in het Jeltingahuis (onderdeel van het gemeentehuis van Achtkarspelen) in Buitenpost en de kaartverkoop loopt inmiddels als een trein. Deze activiteit is mede in samenwerking met de gemeente Achtkarspelen en Cultuurpodium Maskelyn tot stand gekomen. Ga voor meer informatie en kaarten naar pier21.nl

(In de voorstelling wordt Fries en Nederlands gesproken)

woensdag
01
mei
Waar: Jeltingahuis
Aanvang: 19:30 uur
Entree: Voorverkoop: Via de Link naar Pier21

Reserveringsformulier